Dag Zeven, richting Honningsvåg door Saami land
Dag Zeven, richting Honningsvåg door Saami land

Dag Zeven, richting Honningsvåg door Saami land

Na een geweldige nacht slaap (Stefan en Allard wel en Pascal en Matthijs niet🙊) waren we nog helemaal vol van het Noorderlichtspektakel. We hadden gepland om een bezoek te brengen aan het Saami Museum…je weet wel ff cultuur snuiven. Maar helaas het was gesloten ivm verbouwing en onderhoud. Maar goed, we rijden door Saami gebied dus zal er nog wel meer op ons pad komen. En zoals we al dachten…in Karasjok ( Marker 16) nog een soort van openluchtmuseum met indrukken van hoe de Saami’s geleefd hebben en sommige nog steeds op die traditionele manier doen. Vooral de kledij is hierbij zeer opvallend en vrolijk om te zien. Maar goed je zou ook kunnen denken dat ze carnaval aan het vieren zijn…ALAAAAF🥳.


Na dit bezoek hebben onze rit richting Honningsvåg voortgezet. Deze rit was langs één van de langste inlandse Fjorden. Echt een geweldige rit met onderweg een aantal tunnels waarbij je goed kon zien dat deze gecreëerd waren dmv dynamiet.

Hierbij hebben ze de afwerking achterwege gelaten en ook de verlichting was bij de aanleg ervan al heel snel naar tevredenheid…oftewel maar goed dat we wat verstralers op de auto hebben zitten. 


Aangekomen in Honningsvåg (marker 17) besluiten we toch maar een hotelkamer te nemen. Dit omdat er eigenlijk geen plek is om de tent open te klappen. Na een goede lichamelijke opknapbeurt (afgezien van baard scheren…apparaat vergeten🧔‍♂️🙈) zijn we naar het aanbevolen visrestaurant gegaan. Het is voor het eerst dat ik walvis op de kaart zie staan. Met toch ook wel een dubbel gevoel aangezien ik walvis toch 1 van de mooiste en bijzonderste diersoorten vind. Maar goed…in ieder gedeelte van de wereld eten ze natuurlijk wat er voorhande is. Dus het voorafje werd dus walvisham…en ik moet zeggen…het was echt lekker.

Het heeft wat weg van paardenvlees qua struktuur met de smaak van…tja hoe moet ik dit omschrijven…Walvis. ook de vers gevangen kabeljauw was goddelijk. S’avonds heb ik met nog een paar andere deelnemers een bezoek gebracht aan de plaatselijke visserskroeg…oftewel cultuursnuiven…echt een aanrader.  
Honningsvåg is het bestuurlijke centrum van de gemeente Nordkapp. Tot 1895 was het enkele kilometers meer oostelijk gelegen Kjelvik het centrum van de gemeente. Maar door de opkomst van de visserijvloot opteerde men voor de beschutting van Honningsvåg.

De stad met haar 2600 inwoners ligt in een baai van het eiland Magerøya. Op haar grondgebied bevindt zich de Noordkaap die vaak foutief het noordelijkste punt van Europa wordt genoemd. Wanneer men Spitsbergen buiten beschouwing laat, ligt het meer westelijk op het Noordkaapplateau gelegen Knivskjelodden, 1,5 km meer naar het noorden. Het meest noordelijke punt van het Europese vasteland is Kinnarodden, een kaap in de nabijheid van het meer oostelijk gelegen Mehamn.

Sinds juni 1999 is Honningsvåg met het vasteland verbonden door de 6875 meter lange Noordkaaptunnel die de veerboot vervangt die vroeger Honningsvåg met Kåfjord verbond. De tunnel, met een helling van 10 % daalt tot een diepte van 212 meter onder de Magerøyasundet.

De beschutte ligging van Honningsvåg verklaart waarom het een belangrijke visserijhaven is. Meer dan 150 vissersboten hebben hier hun thuishaven. Bovendien bezoeken jaarlijks een honderdtal cruiseschepen de stad waardoor, naast de met de visserij verbonden activiteiten, het toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. Voor wie oostwaarts vaart is Honningsvåg de laatste halte vooraleer men de Noordelijke IJszee bereikt.

Dag 7…wat heb ik genoten van deze dag…tot morgen🙋‍♂️😘

Geschiedenis;

Op Tweede Kerstdag 1943 vond in het uiterste noorden van Europa, in de Barentszee, ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van de Noordkaap, een zware strijd plaats. Het Duitse slagschip Scharnhorst werd hierbij door verschillende Britse oorlogsschepen tot zinken gebracht, waarbij meer dan 1.900 personen om het leven kwamen. Het was de laatste keer dat Britse en Duitse slagschepen elkaar tijdens een zeeslag bestookten met kanonnen. Het was tevens de definitieve doodsteek voor de Duitse oppervlaktevloot.

Meer info is te vinden op https://www.tracesofwar.nl/articles/2724/Slag-bij-de-Noordkaap.htm

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Eén reactie

  1. Anne en Harry Meeusen

    Geweldig dat noorderlicht en wat een prachtige tocht moet dat geweest zijn door Saami Land plus wat een mooie foto”s om jaloers op te worden..maar waar zijn jullie foto”s van het ijsbad..!! succes verder op jullie reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *