De Surströmm Challenge
De Surströmm Challenge

De Surströmm Challenge

We hadden het beloofd, de Surströmm Challenge. Ook de organisatie had dit briljante idee als opdracht meegegeven. Dus het moest er echt van komen.

Maar er was een probleem, de opdracht was om een blikje Oskars Surströmming te kopen en die was dus nergens meer verkrijgbaar. De productie is blijkbaar seizoens gebonden en in beperkte oplage.

We hebben op onze tocht diverse supermarkten bezocht en niemand had ze meer. Moet dus echt een lekkernij zijn als het zo goed loopt. We hebben op Internet gezocht en er was een blikje beschikbaar via Amazon. Deze besteld en zou binnen komen rond 25 maart. De IJskapers hebben de afspraak gemaakt om deze lekkernij op zondag 17 maart te gaan nuttigen bij Matthijs thuis in de buurt….

Van de Wikipedia pagina

Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo’n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden. Door de organische zwavelverbindingen die tijdens het gisten zijn ontstaan, lijkt de geur op die van rotte eieren of van een stinkbom. Het is dan ook af te raden het blik binnenshuis te openen; de sterke geur kan anders dagen lang in huis blijven hangen. Door de geur wordt een associatie gelegd met rotte vis. De haring is echter beslist niet bedorven, de vis heeft zijn vorm behouden en zit stevig om de graat. De haring dient eigenlijk direct uit het blik te worden opgediend, afspoelen met water vermindert weliswaar de geur, maar ook de smaak. Die is sterk zoutig, maar moet volgens kenners mild en aangenaam zijn. Voor veel mensen vormt de geur echter een te grote barrière om de vis daadwerkelijk te kunnen opeten of zelfs maar te willen proeven.

We hebben het gefilmd en ik wil formeel melden dat het geen lekkernij is. Zie het resultaat op het bijgaande filmpje (en de lol die de dames hebben).

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *