De Vijfde Dag, vrije dag in en rond Rovaniemi
De Vijfde Dag, vrije dag in en rond Rovaniemi

De Vijfde Dag, vrije dag in en rond Rovaniemi

Man o man wat werden we fijn en fit wakker in het Finse blokhutje…met sauna😁…want dat heeft bijna ieder hutje hier. Ik en Stefan waren wat eerder wakker dan de andere twee…die hadden nog ff wat slaap inhaaluurtjes nodig. Na het nuttigen van ontbijt (sponsored by Plus Koenders Eibergen) en een flinke bak koffie besloten ik en Stefan om alvast de piste te verkennen. Daar eerst maar eens een goede duik met het gezicht in de sneeuw gedaan (zie fimpje)…zeer opfrissend kan ik je zeggen🧊😄.

Vanuit NL hebben we grote binnenbanden meegenomen en opgeblazen met de ingebouwde compressor van de wagen. Daar moest natuurlijk mee gerodeld worden🤪en ? ……. we werden uiteindelijk van de piste gestuurd…bleek alleen voor skiërs te zijn🥴


In de middag hadden we het dorp van SantaClaus op het programma. Daar is gewoon het hele jaar kerst. Heel tof om een bezoek aan te brengen. Alles nog in Rovaniemi ( marker 12 op de kaart). Op dit punt zijn we ook de poolcirkel overgestoken. Zie de foto’s

Als challenge moesten we natuurlijk met die beste man op de foto en dat is gelukt. Ook het elfje moest eraan geloven🤣.

Na wat rond te hebben geslentert en wat souvenirs aankopen hebben we besloten eerder weg te gaan en s’avonds te gaan rijden naar Snow Village om daar een campsite te pakken. (Marker 13)
Snow Village…echt waar hier kan een hele dag over blijven praten. Wat was dat gaaf!!!! Lapland wordt iedere winter bedekt onder een dikke laag sneeuw. De ideale omstandigheden sneeuw/ijs bouwwerken. En dus wordt ieder jaar in Fins Lapland in het plaatsje Lainio het bijzondere SnowVillage gebouwd. Maar liefst twintig miljoen kilo aan sneeuw en 350.000 kilo ijs komen er aan te pas om dit complex van de grond te krijgen. Geen jaar is hetzelfde in Lainio. Ieder jaar heeft Lapland Hotels SnowVillage zijn eigen thema. Het bouwwerk is maar liefst 20.000 vierkante meter groot en bestaat uit een hotel met kamers van sneeuw en ijs, een restaurant, ijsbar en kapel. Het is zelfs mogelijk om er te trouwen! Maar ook zonder er te trouwen of te overnachten is een bezoek aan SnowVillage meer dan de moeite waard. In het hele complex zijn namelijk prachtige ijssculpturen te vinden. Ook in de IJsBar hebben we natuurlijk een paar uurtjes vertoefd. Bijna alle dranken worden geschonken in glazen van…doe eens een gok…ijs natuurlijk!!! Met koffie, thee en warme chocolademelk wordt dit sterk afgeraden.

Met het nuttigen van een drankje kom je toch ook altijd weer met andere gezellige mensen aan de praat. In dit geval was dat met Barry uit Ierland. Hij was ook met een leuke groep mensen bezig met challenge voor een goed doel. Onder in het verslag voor welk doel hun geld inzamelen. 

Met al het moois wat ik tot nu toe heb gezien valt dit in de TOP 3…echt een beleving en ga er ook zeker naar terug.
Toen was het tijd om een plek te zoeken om de tent uit te klappen. Half kilometer verder een perfect plekje…midden in de bossen👍. Met een voldaan gevoel van Snow Village hebben we nog een potje noodles en kippensoep klaar gemaakt en natuurlijk nog ff een drankje voor het slapen gaan😁.

Dank voor deze topdag!!! Op naar de volgende.


Tijdens het leuke gesprek met Barry vertelde hij ons waar hun challenge om draaide. Check ook
https://debraireland.org › fundraisingDonate – Debra Ireland

Epidermolysis bullosa

Epidermolysis bullosa (EB) is een groep erfelijke huidaandoeningen. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal (DNA).Onze huid bestaat uit verschillende lagen. Normaal zijn de huidlagen stevig aan elkaar gehecht. Maar bij EB hechten de huidlagen minder goed aan elkaar, waardoor de huidlagen makkelijk los laten.De huid van mensen met EB is teer en beschadigt snel. Iemand met EB krijgt daarom snel blaren en wonden. Bijvoorbeeld al bij wrijven of krabben. Waar de blaren zitten hangt af van het type EB. Soms ontstaan ze op alleen de handen en voeten. Maar mensen met EB kunnen overal op hun lichaam blaren krijgen. Blaren in de mond, keel, slokdarm en luchtpijp kunnen problemen geven met eten en ademen.

Bij veel blaren en wonden kan iemand te veel vocht verliezen door de huid. Dan kan iemand uitdrogen. En omdat de huid open is, kunnen er ontstekingen ontstaan. Bij sommige vormen van EB kunnen door het littekenweefsel bijvoorbeeld de vingers en tenen aan elkaar vast komen te zitten. Mensen met EB hebben ook meer kans om huidkanker te krijgen.

Er zijn veel verschillende vormen van epidermolysis bullosa.
De kenmerken verschillen per vorm en per persoon. Bij milde vormen heeft iemand vooral blaren op de handen, de voeten, knieën en ellebogen. Ook kunnen de nagels er anders uit zien.
Bij andere vormen heeft iemand al bij de geboorte blaren en ontbreken er soms stukken van de huid. Als iemand met EB blaren en wonden in de mond en slokdarm heeft, is eten moeilijk. Deze kinderen zijn daarom vaak ondervoed en groeien slecht.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

8 Reacties

  1. Carola Hoijtink

    Ziet er echt super uit! respect met die temperaturen en dan in of op de auto/tentje slapen. Gaaf ook dat snowvillage hotel. En super die foto van het Noorderlicht die Stefan stuurde. Leuk om jullie te volgen. Wat een avontuur, heel veel succes en plezier nog! groetjes!!!

  2. Anne en Harry Meeusenn

    Wat een tof avontuur mannen en gaaf dat jullie even een rescue team waren.. maar Stefan ik mis je wel vanavond op mijn verjaardagsfeestje..wij proosten hier op jullie prestatie..geniet en we blijven jullie volgen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *